Vad är bredband?

I och med att vi blivit allt mer digitala vad gäller allt från vårdtjänster, arbete och studier på distans till konsumtion av både film och musik, har behovet av ett snabbt nät blivit en del av vår vardag och många ser det som det som en självklarhet.

Många hushåll har idag flera enheter i hemmet som bärbara datorer, surfplattor och smarta telefoner som behöver vara uppkopplade. Men hur ska man veta vad Mbit/s betyder och vilken hastighet på bredband man ska välja?

 

Vad är skillnaden på Mbit/s och MB?

Bredbandshastighet mäts i Mbit/s – megabit per sekund. Det betyder helt enkelt hur mycket information som transporteras per sekund. Till skillnad från bredbandshastighet mäts storleken på webbsidor, filer och annat i MB (megabyte). Trots det snarlika namnet skiljer sig byte och bit en del.

Det går åtta bitar på en byte och åtta Mbit på en MB. Vill du exempelvis räkna ut nedladdningstiden för en fil på 100 MB med ett bredband på 100 Mbit/s delar du hastigheten (100 Mbit/s) med 8. Detta blir då 12,5 MB/s. Sedan delar du storleken på filen (100 MB) med 12,5 MB/s. Nedladdningstiden blir då totalt 8 sekunder.

Mbit/s ska inte förväxlas med MB/s, vilket innebär megabytes per sekund och är ett mått på hur snabbt en specifik fil laddas upp eller ner.

 

Vad är skillnaden på ned- och uppströms?

Hastigheten för bredband delas in i nedströms- och uppströmshastigher. Här mäts hur snabbt information kan tas emot respektive skickas från enheten du är uppkopplad på.

Nedströmshastigheten bestämmer hur snabbt du kan ladda hemsidor samt få tillgång till den bästa kvalitén på din streaming. Det är också viktigt för dig som spelar onlinespel.

Uppströmshastigheten är viktig när du till exempel vill skicka stora filer eftersom hastigheten påverkar hur lång tid det tar innan dina filer har skickats iväg. För dig som till exempel jobbar hemifrån.

 

 

Vilket bredband ska man välja?

Ibland är det inte helt enkelt att veta vilket bredband man ska välja. Vårt tips är att se över hur många i hushållet som ska dela på samma bredband, om flera enheter ska vara uppkopplade samtidigt och vad det ska användas till. Oavsett ålder och internetanvändning har vi bredband som passar alla!

Beställ bredband   ➞