Rätt placering av routern är viktigt

Storlek på lägenhet, placering av router och antal våningsplan. Alla dessa saker påverkar hur bra ditt WiFi är. Här kommer lite tips på hur du bäst placerar din router och eventuella WiFi-förstärkare


 

Om du bor i lägenhet eller i en enplansvilla

Steg ett är att använda en modern router som du placerar så centralt det går i hemmet. Gärna i bänkhöjd eller högre. Det är ingen jättebra idé att ställa den i ett hörn på golvet eller bakom en soffa. Då når inte WiFi-signalerna ut till hela hemmet.

Signalerna från en router blir sämre om den står för nära andra tekniska prylar. Ingen router precis bredvid tv:n eller spelkonsolen alltså. Ett annat tips är att rikta routern åt det håll där du sitter och ser på film eller jobbar.

Om ditt hem har väldigt tjocka väggar behöver du kanske använda dig av ett mesh system. Den har en inbyggd repeater-funktion som plockar upp radiovågorna från routern och helt enkelt förlänger ditt trådlösa nätverk.

 

Om du bor på stor yta eller på två våningsplan

Med våra tips kan du hålla ditt trådlösa bredband så snabbt som möjligt överallt i hemmet. Eller kanske i trädgården under sommaren?

Det bästa är om du har en ny router, då har du ett bra utgångsläge. Ställ routern en bit upp från golvet, till exempel på en byrå eller en hylla. Routern fungerar inte så bra nära andra tekniska prylar. Låt den gärna få en egen plats så signalerna inte störs redan i utgångsläget.

För att ditt WiFi-nätverk effektivt ska kunna nå till andra våningen eller till källaren kan du behöva ett mesh system.

Tänk på att en mesh nod ska stå lite mitt emellan routern och det ställe där du vill kunna få bättre surf. Inte för nära själva routern eftersom förlängningen då inte fyller någon funktion. Och inte så långt bort att själva noden hamnar där det är dålig täckning. Prova dig fram och se var det funkar bäst!

 

Viktigt att tänka på när man placerar sin router i hemmet: WiFi-bromsarna

Undvik även att placera routern i närheten av prylar som riskerar att försämra signalen mellan din trådlösa router din enhet. Exempel på material som kan försvaga WiFi-signalen är glas, keramik och stål. Se till att routern inte är skymd och att inga elektroniska apparater eller vitvaror står i direkt anslutning då det kan störa ditt WiFi.

Exempel på enheter som använder samma frekvensband som din router är trådlösa övervakningskameror, mikrovågsugnar och “baby monitors”. Det finns även ett antal andra prylar i hemmet som du alltid ska hålla din router borta ifrån. Dessa är frysen, kylen, tvättmaskinen, torktumlaren och akvarium.