Routern är viktigare än du tror

Vet ni vilken router ni har hemma? Har din nuvarande router ett par år på nacken kan det vara läge att byta till en ny. Det har hänt mycket på routermarknaden de senaste åren och en nyare router kan ge dig bättre och stabilare uppkoppling.


.

Se över sin befintliga utrustning

Det är få saker som är så frustrerande som ”buffring” och dålig internetanslutning. Har du inte en tillräckligt kraftfull router, kan det hända att det är den som är anledningen till att ditt internet upplevs trögt.

Många har ett snabbt internet hemma men är omedveten om att deras utrustning inte klarar det blixtsnabbt bredbandet. Internethastigheten blir nämligen inte snabbare än den svagaste länken – som i många fall är routern. Har du ett internet med hastighet 1000/1000 Mbit/s men endast har en uppkoppling på 100/100 Mbit/s? Då kan det vara er router som försämrar hastigheten. Det är routerns primärhastighet som avgör hur snabbt du upplever internethastigheten.

Klarar er utrustning 1000/1000 Mbit/s men ni får fortfarande inte mer än 100/100 Mbit/s? Då kan nätverkskabeln mellan tjänstefördelaren/fiberdosan och routern vara en äldre variant. För att kabeln ska klara den blixtsnabba bredbandet krävs det att den är CAT 6 eller högre (vilken nätverkskabel det är står smått längs med hela).

 

Vad bör man tänka på man när skaffar en ny router?

Något som du bör se till att din nya router har stöd för är de rätta nätverksstandarderna och att den inte är för gammal. Det gäller både för de fasta anslutningarna och för WiFi. De flesta routrar har en separat ethernet-anslutning för wan (wide area network) där du ansluter till din internetuppkoppling. Den bör vara lika snabb som hastigheten på ditt bredbandsabonnemang, eller högre.

Det bör inte vara något problem så länge du köper en relativt ny router. Ethernet-portar finns i olika standarder med hastigheter som vanligen ligger mellan 100 Mbit/s och 1000 Mbit/s. Det allra vanligaste är en 1000 Mbit/s, och det har de allra flesta routrar på wan-porten.

Däremot händer det fortfarande att en del billigare routrar har lan-portar (local area network), alltså de som du kopplar till den stationära datorn, tv:n med mera, på bara 100 Mbit/s. Så va noga med att kolla så er nya router stödjer hastigheten ni har på ert bredbandsabonnemang.

 

Vanliga frågor om WiFi

 

Nej det gör vi inte. Kontakta närmsta elektronikbutik så kan de hjälpa dig med köp av en router.

Kontakta vår kundservice så kan vi hjälpa dig att felsöka vidare med bredbandet.