Våra bästa tips till ett bra WiFi i hemmet

Vet ni vilken router ni har hemma? De flesta som inte har nätverk som specialintresse svarar nej på den frågan. Ni kan ha en gammal router som inte har stöd för den senaste tekniken, och då riskerar ni att få ett betydligt långsammare WiFi än ni betalar för. Här är några smarta tips som kan få ditt WiFi att bli bättre!


 

Placera routern rätt

Placeringen av er router är A och O för ert WiFi:s täckning, och därmed internethastigheten i det trådlösa nätverket. Ju närmare ni är routern, desto högre hastighet kommer ni att få.

Placera er router så centralt i ert hem som möjligt, gärna på en “öppen hylla” eller ett bord cirka 1 meter ovanför golvhöjd. Undvik att gömma routern i en garderob eller ett mediaskåp då det påverkar såväl hastigheten som räckvidden. Läs mer om placering av router i din bostad.

WiFi i alla rum

Om du bor i ett hus eller en stor lägenhet kan du behöva förstärka din WiFi-signal. Detta gör du med hjälp av ett mesh system. Ett mesh system plockar upp radiovågorna och förlänger dem för bättre täckning. Du slipper trassliga sladdar och kan surfa där du vill. Läs mer om mesh system.

 

WiFi-bromsarna

Håll din router borta från köket och tvättstugan. Kylen, frysen, diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren är alla stora och tunga metallföremål som effektivt bromsar din WiFi-signal. Andra saker som kan bromsa signalen är exempelvis tjocka väggar, akvarium och våningsplan. Ett säkert tips är att placera routern någon annanstans i ditt hem.

Välj rätt frekvensband

Trådlösa nätverk använder sig av två olika frekvensband, 2,4 GHz (gigahertz) eller 5 GHz. Eftersom de flesta trådlösa enheter använder 2,4 GHz är det ett frekvensband som ofta är mycket trafikerat. Eftersom fler ska samsas om samma frekvensband ökar risken för störningar. 2,4 GHz-bandet har generellt sätt lite bättre räckvidd men att 5 GHz ger högre hastigheter.

 

Ett extra tips är att starta om WiFi-routern regelbundet

Vi har hört det förr, men att göra en omstart är ofta den bästa och enklaste lösningen när en teknikpryl krånglar. När du startar om routern gör den nämligen en omsökning på egen hand och hittar det band som ger dig snabbast möjliga uppkoppling.

Bor du i lägenhet? Passa på att starta om routern på kvällen när de flesta är hemma från jobbet och faktiskt använder sitt WiFi. Då väljer din router ett band som är mindre belastad även när det surfas som mest.