Guide

WiFi för alla hem

Ett snabbt internet är en standard i de flesta hem. Ändå upplever många att deras WiFi är segt ibland. Lösningen är ofta väldigt enkel och här är några smarta tips som kan få ditt WiFi att bli bättre!

Vad är WiFi?

WiFi är samma sak som trådlöst nätverk. Det innebär till exempel att du kan ansluta till internet utan att använda en nätverkskabel mellan datorn och routern.

Tips

Starta om WiFi-routern regelbundet

Vi har hört det förr, men att göra en omstart är ofta den bästa och enklaste lösningen när en teknikpryl krånglar. När du startar om routern gör den nämligen en omsökning på egen hand och hittar det band som ger dig snabbast möjliga uppkoppling.

Bor du i lägenhet? Passa på att starta om routern på kvällen när de flesta är hemma från jobbet och faktiskt använder sitt WiFi. Då väljer din router ett band som är mindre belastad även när det surfas som mest.

Vanliga frågor & svar om WiFi

Tre fakta om WiFi

Routern är viktigare än man tror

Vet du vilken router du har hemma? Många har ett snabbt internet hemma men är omedveten om att deras router inte klarar det blixtsnabbt bredbandet.  Har du ett internet med hastighet 1000/1000 Mbit/s men endast har en uppkoppling på 100/100 Mbit/s? Då kan det vara er router som försämrar hastigheten. Det är routerns primärhastighet som avgör hur snabbt du upplever internethastigheten.

Tips för ett bra WiFi i hemmet

  • Placera routern rätt: Placera routern så centralt i ert hem som möjligt. Undvik att gömma routern i en garderob eller ett mediaskåp.
  • Placera lång från bromsar:  Kylen, frysen, diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren är alla stora och tunga metallföremål som effektivt bromsar din WiFi-signal.
  • Välj rätt frekvensband: Trådlösa nätverk använder sig av två olika frekvensband, 2,4 GHz (gigahertz) eller 5 GHz. Eftersom de flesta trådlösa enheter använder 2,4 GHz är frekvensbandet ofta mycket trafikerat.

Meshsystem

Om man bor lite större, eller på två våningar kan det vara svårt för en router att nå alla vrår i hemmet. Lösningen är ett mesh system som förlänger det nätverk som routern skapar – utan någon faktiskt kabel. Syftet med den är att förstärka räckvidden inuti bostaden, så att samtliga ytor har täckning. Mesh systemet går att köpa i vanliga teknik-butiker.